maandag 24 september 2012

Coco Avant Chanel - de film

Goedenavond!

Pas keek ik weer eens de film 'Coco avant Chanel', de biografische dramafilm over het leven van Gabrielle (Coco) Chanel. Ik heb de film op DVD dus het is niet zo dat je hem toevallig op tv gemist hebt. 


Het leek me wel leuk om wat over deze film te schrijven omdat de film natuurlijk over dé meest bekendste modeontwerpster gaat, de enige echte 'Coco Chanel'.

Audrey Tautou is degene die Gabrielle mag spelen in de film. Ik moet zeggen dat deze rol echt op haar buik is geschreven, ze heeft veel kenmerken van Gabrielle Chanel.

De film gaat dus over het leven van de bekende Chanel. Zoals de titel al verklaard gaat het meer over het leven 'avant' dus 'voor' de grote Coco Chanel. In de film zie je namelijk hoe ze zich hogerop heeft gewerkt als bekend modeontwerpster.
Gabrielle komt voor mij over als een eigenwijze feministe die haar talent voor naaien heeft geleerd in een weeshuis, waar ze elke zondag bleef wachten op haar toch nooit langskomende vader. Daarna is ze samen met haar 'nepzusje' in een soort bar gaan zingen over het vermiste hondje 'Coco'. Wanneer ze klaar waren met zingen gingen ze met een pet rond om zo geld te verdienen. 
In deze bar ontmoet Gabrielle Étienne Balsan, een rijke erfgenaam. Wat je wel merkt is dat Coco totaal niet geïnteresseerd is in deze man, maar wel gebruik van hem maakt omdat hij goede contacten heeft. Ze zoekt hem op in Compiègne, waar hij in een reuze groot huis woont. Ze verzint telkens smoesjes om langer te blijven logeren in het huis, ondertussen ontmoet Gabrielle rijke vriendinnen van Étienne, waar ze kleren voor begint te maken. 
Op gegeven moment komt er een Engelse vriend van Étienne langs, zijn naam is Boy. Gabrielle en Boy raken verliefd en Boy vraagt toestemming aan Étienne om haar twee dagen mee te nemen naar het strand. Gabrielle geniet onwijs van de twee dagen maar hoort als ze thuiskomt van Étienne dat Boy moet trouwen met een rijke, Engelse vrouw omdat hijzelf een 'bastaardzoon' is. Boy zegt dat er daardoor niets hoeft te veranderen tussen Gabrielle en hem maar Gabrielle wil zo niet verder gaan. Omdat Gabrielle niet verder gaat met Boy, vraagt Étienne haar ten huwelijk maar ook dit slaat zij af. Ze besloot om alleen naar Parijs te vertrekken en daar hoedenmaakster te worden. Als Boy haar opzoekt in de winkel blijkt dat ze nog steeds verliefd zijn. Ze zijn van plan samen twee maanden naar een afgehuurd huisje te gaan. Als Gabrielle en Boy verliefd afscheid nemen om elkaar vervolgens de volgende dag weer te zien, verongelukt Boy. Gabrielle is hier zo kapot van dat ze zich volop stort in het ontwerpen en maken van kleding. De film eindigt met een modeshow met een heleboel mooie ontwerpen van Chanel. Wat is geprobeert duidelijk te maken is dat Gabrielle nu voldoende voldoening haalt uit het ontwerpen van kleding en daarmee haar verdere leven invult.


Ik denk dat er nog veel meer over de bijzondere Gabrielle Chanel te vertellen is maar dat dit ronduit niet in een anderhalf uur durende film paste. Het lijkt mij leuk om ook nog te weten te komen hoe het leven van Gabrielle verder ging na de modeshow, bijvoorbeeld over hoe ze Chanel no. 5 tot stand heeft gebracht etc. 

Naar mijn mening is het geen hele goede biografie maar als fashionliefhebber moét je hem eigenlijk wel gezien hebben. ;)


Fijne avond nog! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten